I KREPSENS TEGN

ARCON 14 — nok en spillfestival tilbakelagt!

Den skal ikke refereres i detalj her; det får heller komme i andre og senere sammenhenger. Rent arrangementsmessig gikk vel det meste greit, men både deltagertall og ikke minst antall frivillige/gophere viste en markant nedgang. Totalt medlemsantall kan umulig ha vært stort over 750, selv om vi regner med alle gratispassasjerene.

VEL OVERSTÅTT!
til Intercontact-komiteen!

film & media

Armageddon har nettopp hatt verdenspremiere, og er visst blitt utsatt for bortimot helslakt fra filmkritikerne i USA; noe som ikke akkurat forbløffer. Og selv jeg, som jo er positivt innstilt både til amerikansk actionfilm og katastrofevarianten av samme, forventer meg egentlig ikke stort mer enn et bedre stykke spesialeffekter i forhold til Deep Impact, som faktisk til dels var ganske skuffende på dette området. Ellers oppfylte også denne sistnevnte filmen alle mine forventninger m.h.t. høy patos-grad og svulmende amerikanisme. Jeg får da heller ikke magesmerter av sånt, i motsetning til de mange USA-fiendtlige kinogjengerne jeg kjenner. (Dette var dessuten omtrent det eneste jeg har fått vært på kino og sett den siste måneden, formedelst mye kongressarbeid etc.)

Men flodbølgen som slukte New York var jo stilig laget, for så vidt. Dessuten merket man seg at minst et par halvkjente TV-advokatspirer (fra hhv. L.A. LAW og MURDER ONE) fikk sin bekomst sammen med resten av det heroiske romskipsmannskapet til Robert Duvall. Skipet deres het forresten «Messiah», noe som virker en smule malplassert, og bare er egnet til å sette konkurrentens tilsvarende religiøst inspirerte navn fullstendig i skyggen som teologisk vinkling betraktet. Selv om jeg antar at de to filmene er selvstendige i forhold til hverandre, så virker de veldig like på et par måter!

Faktisk var det en Armageddon-trailer på Klingenberg før selve Deep Impact-forestillingen. Dette er en form for "produktkobling" som jeg antar må være Kinematografenes eget påfunn, og jeg slett ikke tror filmselskapene ville ha satt noe pris på; "genre-konkurrenter" pleier jo aldri å samarbeide om slikt… Ut fra denne traileren virker det som om man har satset alt på det heroiske (under)gravingsarbeidet oppe på det truende himmellegemet, uten den betoning av forholdene nede på Jorden som tross alt var så viktig i Deep Impact. Men en enda større anlagt katastrofefilm med selveste Bruce Willis i hovedrollen er uansett ikke meg imot!

Og det later jo til at filmen ikke synker umiddelbart i USA heller; faktisk skal den ha gjort det ganske skarpt sist helg, som vel var premiere-weekenden. Slikt som dette blir det jo uansett til at man får sett; mye annet rart med en viss tilknytning til sf/fantasy/skrekk dukker jo rett og slett aldri opp på norske kinoer. Og dessuten rekker jeg jo ikke bestandig å prioritere kinobesøk; nå er vel snart Scream 2 video-
klar, uten at jeg har fått sett den.

Ellers kommer det vel en del mer genrefilm utover sensommeren og høsten; The Postman ser jo ut til å gå en krank "direkte-på-video"- skjebne i møte, i likhet med Event Horizon, som nettopp dukkett opp på kassett. Det samme jommer muligens også til å skje med Dark City (som i det minste skal vises på Shadowcon). Når det gjelder nytt om kommende filmer, er jeg jo ellers prisgitt input fra mine ærede filmfanniske bekjentskaper — kanskje jeg burde slippe mediafans til med en egen nyhetsspalte i KRETSEN? Det skjer jo stadig vekk ting på B5-fronten, og det er kanskje ikke så lenge til X-Files-filmen, heller?

Nr. 7, 7. årgang (1998) Tirsdag 7. juli (helt nr. 80)

Indeks | Forrige nr. | Opplag:

MIDT I CON-SESONGEN

Ja, nå er det altså nettopp avviklet to større kongresser i Oslo på to konsekutive helger; det er ikke sikkert dette var så smart, da søkningen til begge to ble noe lavere enn man hadde ønsket seg/forestilt seg på forhånd. At ARCON nok en gang viste seg å være noe sårbar for værgudenes vrede, og dessuten sikkert ikke hadde noen fordel av at de mest hypnotiserte VM-publikummerne ikke turde å dra, av frykt for å miste viktige kamper som Kamerun-Nigeria eller noe slikt, er nå så sin sak. (Vi viste faktisk Norge-Italia i eget auditorium på storskjerm. Egentlig sier det vel nok om forholdene under dette VM’et at ca. halve kongressen — omtrent 300 mennesker — fylte Auditorium 1 i Sophus Bugges hus for å se kampen, midt under Pulje V på ARCON!)

For min egen del hadde det nok vært greiere om INTERCONTACT hadde gått en stund senere på sommeren (da ville jeg rett og slett hatt mer overskudd, og i det hele tatt mer å bidra med når det gjaldt denne kongressen. Dessuten synes jeg selvsagt at når jeg først skulle være æresgjest på en con, så ville det være hyggelig om det kom så mange som mulig (Nå, boss; hvorfor tror du det kom så få,. da?? Svertulf, jeg har sagt hva jeg synes om slike akutte avtalebrudd og traktatkrenkelser — dette holder for denne gang! <lyden av det plastmyke valseverket på en Pelikan blanco Roller compact, fulgt av noen hurtig hendøende klynk>).

Isn’t modern science wonderful? Undertegnede blir mer og mer tilhenger av teknologiske løsninger på det meste. Skjønt min egen triumfalistiske proklamasjon av min konvertering til e-mailbruker (i KRETSEN 79) har jo ikke akkurat gitt seg de helt store utslagene m.h.t. mail-volum foreløpig. Tvert imot vil jeg jo si at de helt store og flammende debattene later til å være mangelvare både hos B5-folk og regulære sf-fans for tiden, og noen stor mengde privat post har jo heller ikke kommet strømmende til min elektroniske postkasse, som altså befinner seg på den greie freemail-adressen jhberg@eudoramail.com. Så vær snille og gjenopprett min tillit til e-postens fortreffelighet, og ta dette pokkers oppskrytte nye mediet i bruk!

Tilbake til selve kongress-saken: Det er jo slik at undertegnede er temmelig interessert i dette aspektet ved mine respektive hobbyer i mange år. Ja, faktisk kan jeg huske at jeg leste om sf-verdenskongresser i de aller første fanzinene jeg kom over, helt tilbake i 1973-74. Noe som bl.a. medførte at jeg ble med på å arrangere Norcon 1 i 1975, og siden den gang har vært med i noenogtyve kongresskomiteer, om man regner sammen spill- og sf-arrangementene.

En kongress er jo en stor utfordring, ja, nesten en belastning, selv om man ikke jobber der. Det kan jeg nå underskrive på, etter å ha arrangert en con den ene helgen for så å være æresgjest på en annen den neste. Det å være æresgjest var selvsagt en stor heder, og medførte ikke annet stress enn å forberede seg på å være med på en rekke programinnslag, samt å passe på å dukke opp i tide til disse. Det å være med på programposter, som deltager eller tilskuer, er jo selvsagt ikke akkurat noen belastning -- det skal være en glede.

Men for en vanlig con-deltager på en kongress av noen særlig størrelse er det jo uansett nokså vanskelig å få med seg mer enn ett spor ad gangen. Jeg regner med at de fleste har gjort samme erfaring som meg: Man velger ut programposter som virker interessante ut fra tittel, omtale eller de som er ført opp til å delta. Skulle det vise seg likevel å være kjedelig, bytter man evt. programspor på jakt etter noe bedre... Arrangementet blir altså nokså forskjellig for hver enkelt som opplever det, alt avhengig av hvilke programvalg man selv foretar.

Likevel kan det jo til en viss grad sies å være en generell "kongresstemning" eller "con-følelse"; i tilfellet ARCON 14 var det nok snakk om en noe regnvåt og dempet stemning; selv ikke i pub'en i RF-Kjeller'n ble det det helt store. Dette skyldes nok faktisk en viss mangel på mange av spillfandoms mest utpregede festmennesker; når selv ARCON-
kasserer Trond Jansen lar seg presse av sin bedre(?) halvdel til å desertere og dra ut på lengre transportetapper av ferien sin fra lørdag, istedet for å holde seg på ARCON med pengeskrinet i den ene hånden og halvliteren i den andre, er det klart at noe av pub-stemningen blir borte. En rekke andre fremtredende RFere og LRPere mangle også, formedelst en større "live" i Sverige som de måtte dra til litt i forkant.

Likevel ble nok arrangementet oppfattet som rimelig vellykket, bl.a. på programsiden, der det hadde vært arbeidet ganske intenst for å hindre en gjentagelse av de mange avlysningene og problemene fra ARCON 13. Det ble også som vanlig avviklet et variert sideprogram, med en god del innslag av sf-relevans, såvel som rene spillting, samt et meget omfattende filmprogram (denne gang med flere 35 mm innslag, kjørt av Blindern Filmklubb i Sophus Lie!). At en kombinasjon av dårlig vær og fotball-VM satte sitt preg på oppmøtet, får være så sin sak.

Denne siste faktoren kom vel også til å spille inn for INTERCONTACTs vedkommende. Riktignok var det ikke fullt så ille vær under siste helg som forrige. Riktignok hadde man et noe annet ambisjonsnivå, siden sf-fandom i Norge stort sett har hatt kongressene sine på 200-300-personers nivået. Men likevel, kanskje 120+ inn gjennom døren ("gratispassasjerer" medregnet) er jo ikke et spesielt positivt jærtegn for noen videreføring av Intercon-opplegget, dyrt og omfangsrikt som det er. Riktignok kom det ikke stort fler på siste NORCON (#13, samme sted i august '96), men disse to kongresstypene skal det jo liksom være en viss forskjell på. Hadde man ikke denne gang "spart på" den amerikanske æresgjesten, ved å ta Pat Cadigan, som bor i Storbritannia og dermed er billigere, er det vel vanskelig å si hvordan det ville ha gått, rent økonomisk.

Og uansett: Det står meget stor respekt av det arbeidet komiteen har lagt ned i INTERCONTACT. Man kan jo også tross alt legge en del ansvar på fremmøtet på uteblivende fans selv; ikke at man på noen måte har noen forpliktelse til å møte opp på sf-kongresser, fordi man på et eller annet vis har engasjert seg i fandom, men det er jo faktisk noe som heter å støtte en god sak. Det går jo an å planlegge ferien (eller helgen…) slik at ikke andre evenementer kommer i veien for en sf-kongress, når det nå for første gang på bortimot to år faktisk er en sf-kongress i Oslo!

Ellers er det jo langt fra slutt på kongressene for sommeren; nå står altså Shadowcon 3 for døren, og noen av de mest fanniske menneskene kommer ikke på den engang, fordi den krasjer med en svensk sf-con i Stockholm samme helg (NaSaCon). For egen del har jeg planlagt en tur til Worldcon i Baltimore i august i tillegg (sammen med bl.a. Herman Ellingsen, Bjørn Tore Sund samt det visstnok nå også offisielt forlovede paret Pulido/Ulvang).

Og så kommer det altså en svensk kongress til i oktober (En bättre konfekt 98, i Uppsala). Uppsala-fandom har jo stått bak flere av de artigste svenske kongressene de senere årene, så jeg håper på å kunne dra dit. Kanskje det blir Hexcon-tur igjen i november, for den saks skyld; denne gangen hadde i hvert fall trønderne fått ut PR’en sin tidligere enn de pleier, med en god del aktivitet allerede under ARCON! Følg med i NYTT FRA ANIARA, PHOBOS og selvsagt KRETSEN: Kanskje det blir et slikt arrangement en dag fremover som passer akkurat for DEG.

- Johannes H. Berg

Redigert for Internett av secret master@fandom.no

SAKER & TING
som skjer i juli 1998:

Stort sett lutter sommerslapphet, bortsett fra:

Fredag 31. – søndag 2, aug:
Shadowcon 3
(SF/media-con, Helga Eng)

Hvis noen av oss tar oss sammen, kan det jo hende det kan bli en eller annen form for sommer-picnic…

NESTE 1. TIRSDAG ER 4. AUGUST