I TYRENS TEGN

ARCON-BROSJYREN
er dessverre forsinket!

(ARCON-komitéen hadde et lønnlig håp om å kunne bli ferdig med den til 1. april 15. april 1. mai ikveld, men skjebnen og trykkeriet ville det annerledes. Plassen som var satt av til ARCON-stoff blir dermed stående tom.)

film & media

Akkurat nå er det ikke sikkert at opptil flere sf-filmer som har vært i kjømda en stund dukker opp, eller når de kommer. Det dreier seg bl.a. om GATTACA og The Postman. Selv om sistnevnte er med Kevin Costner, har jo hans stjerne hatt det med å falme når den er blitt assosiert med sf (jfr. en viss "Mad Max Goes Fishing"-film!), og selv om (fordi?) postbudet hans er derivert fra David Brins utmerkede fortelling, har den jo blitt slaktet i USA.

GATTACA er noe helt annet, og det påstås med krav på pålitelighet at noen har sett en trailer for den et eller annet sted her til lands, så kanskje vi i det minste kan håpe på at den dukker opp. Denne filmen så jeg selv i London i påsken, og den burde absolutt få en bedre skjebne enn å gå direkte-til-video; bare tittelen fortjener jo egentlig en smule populærvitenskapelig honnør. For egen del skjønte jeg ikke poenget med dette kryptiske ordet i det hele tatt før fortekstene til filmen dukket opp; da det viste seg at samtlige forekomster av bokstavene G, A, T og C var uthevet der, gikk det plutselig en liten bunsenbrenner opp for meg også…

Selv om dette ikke er det mest geniale mesterverket jeg har sett noen gang, er det så absolutt en stilig film, som fortjener å bli vist på stort lerret, og forsvarer en plass på listen over anti-utopier som alle sf-film-fans burde se. Men at den derfor er garantert noe plass på norske kinoer? Nææh; vi vet alle hvem som sitter sentralt i hele distribusjonssystemet og misliker sf. Jfr. Space Truckers eller Event Horizon fra ifjor, sannsynligvis ikke Oscar-kandidater noen av dem, men fullt på høyde med mye annet kino-møl som blir vist. Og jeg skal ikke rippe opp i STAR TREK-fans’ åpne, blødende sår på denne sektoren.

Skrekkfilm, derimot, det sklir tydeligvis lettere inn i Moræus Hanssens begrepsverden; ihvertfall er vi de siste ukene blitt velsignet både med The Relic og med Scream 2. Ikke noe galt med det i og for seg, og sistnevnte skulle jeg tro er riktig artig (ved siden av at enhver film med Neve Campbell er verdt å se av rent estetiske grunner…) — jeg skulle bare ønske at enhver sf-film med et tilsvarende anstendig lanseringsbudsjett også var garantert visning i Oslo.

Men vi får trøste oss med IMAX-kinoen, som visstnok åpner på Aker Brygge til helgen…

Nr. 5, 7. årgang (1998) Tirsdag 5. mai (helt nr. 78)

Indeks | Forrige nr. | Opplag:

MIDT I MEDIEVRIMMELEN

Det er så mangt som dukker opp i massemedia; KRETSENs beskjedne klippspalte er nærmest i ferd med å gi opp overfor den overflodsflommen med mer eller mindre relevante saker & ting som dukker opp, og undertegnede er begynt å lure på om det faktisk kan være på tide å realisere min gamle drøm om et mer eller mindre rent "klipp-fanzine", som jeg i sin tid hadde tenkt å gi tittelen HVIT ELEFANT. Selvsagt har jeg allerede for mye annet å gjøre til å lansere et nytt fanzine, og like selvsagt er det at det muligens kan være en god id‚ å satse på noe nytt likevel. For mye av den nyskapning som faktisk blir til virkelighet, ikke minst innen fandom, skyldes jo at folk som "har for mye å gjøre" omprioriterer, så de skal få realisert en ny id‚. Men om den før nevnte pachyderm noensinne begynner å løfte på snabelen vil jeg ikke ta noe ansvar for akkurat nå.

Mengden med sf/fandom-relevante oppslag i dagspressen er altså stadig tiltagende; selv har jeg brukt en del av forberedelsene til dette nr. av KRETSEN til å jakte på et enkelt & greit oppslag i AFTENPOSTEN (tror jeg…)om at James Cameron skal ha overtatt rettighetene til Kim Stanley Robinsons Mars-trilogi, uten at det har lykkes meg å grave det frem igjen fra avishaugen vår. Kanskje et lite nettsøk kan finne det frem vi får se hva mitt besøk på jobben tirsdag 5. kan føre til... Uansett er det en helt annen virkelighet å leve i en tidsalder da slike avisinnslag nærmest rutinemessig dukker opp i et av Norges ledende presseorganer; tidligere kunne man knapt finne dem i LOCUS engang. Men dette med "sf-iseringen" av virkeligheten har vi jo tatt opp en rekke ganger tidligere i disse spalter. Hva man nå enn måtte mene om dette temaet, så dukker det ihvertfall så godt som hver uke nå opp et ganske anselig volum med saker i den "mundane" pressen som kunne passe som klipp i spaltene både på herværende og andre fanniske publikasjoner. Det er vel ingen andre enn KRETSEN som er så veldig interessert i Aftenpostens løpende gjennomgåelse av Stortorvets Gjæstgiveris ymse konkurser, av naturlige årsaker, men ellers er det nok å samle på (og trykke opp). Hvor mye jeg faktisk kan bruke her, er jo begrenset; derfor disse optimistiske drømmer om et mulig gjennopptrykks-zine i A3-format...

Bare selve jobben med å administrere klippbunken kan være avskrekkende nok, og det tetner seg til nå utover i mai og juni m.h.t. ansvar og arbeid i ymse fanniske sammenhenger. Undertegnede er jo bl.a. medskyldig i ARCON, æresgjest på InterContact og med i programseksjonen til Shadowcon 3 alle disse norske evenementene finner sted i Oslo i løpet av sommeren, og de to førstnevnte sågar med bare en ukes mellomrom. Det kommer nok til å bli plass til betydelig mer omtale av dem i neste eller påfølgende nummer. Akkurat nå lider jeg av en smule tids- og plassmangel, så de riktig kongresstente av dere får smøre dere med tålmodighet. Husk at det dessuten, like etter Shadowcon, også er Worldcon i Baltimore, der opptil flere norske fans har tilsagt sitt nærvær.

Samtidig er det jo et poeng når det gjelder fannisk innsats overfor medieflommen: Det kunne være veldig fint om vi på et eller annet vis fikk en slags samordning av den innsats som blir gjort for å registrere/klippe/ta opp oppslag om sf i media. F.eks. vet jeg jo at vi har en del trofaste KRETSEN-lesere som gjør en innsats her; det er riktignok ikke mange som er så aktivistiske som Knut Albert Solem, som gjentatte ganger har levert materiale som vi har hatt gleden av å kunne trykke. Det er vel bibliotekar / arkivarinstinktene hans som slår ut, og undertegnede er ihvertfall riktig takknemlig. Se også hans utmerkede "hobbit theme park"-innslag i dette nummer...

Men å notere ned og sende inn info om når & hvor relevant materiale har stått/gått, evt. om noen har fått tatt det opp fra TV/radio, er selvsagt noe som andre kan gjøre også. Dette ville jo være av stor verdi i seg selv, ikke minst for de mer bibliografisk orienterte av oss. Nå som Aniaras bibliotek står foran en større ekspansjon og fornyelse, er det vel også mulig at slikt materiale etterhvert kan få plass i tilknytning til det ("Aniaras SF-arkiv"?). Dessuten kan det jo være andre slags fanziner og publikasjoner som kan tenkes å benytte seg av slikt materiale.

For egen del er jeg jo også med i redaksjonen for Ares' medlemsblad PHOBOS, og her har vi aldri gått av veien for å trykke externt stoff (hei, boss; hva med å holde deg litt nærmere sannheten her: bortsett fra ditt eget pjatt, så består jo 75% av den blekka av diverse lugubre gjenopptrykk. Kollegaen min i Krigsspill-seksjonen - SVERTULF! Din vesle, lugubre, infame, retarderte analfabet av en amatørtypograf!!! HOLD KLØRNE DINE UNNA PHOBOS!! Jeg vil ha i det minste en eneste publikasjon der jeg får slippe å se blekkladdene etter deg i alle spalter! Hva mente du forresten — Krigsspill-seksjonen?? Jada, boss, selvsagt har vi en egen arbeidsgruppe for den typen publikasjoner; det er et underutvalg av Seksjonen for Sære Trykksaker (SST). SST har alltid beflittet seg på å gjøre brettspill og denslags vanskelige å lære, lese og forstå for brukerne, og da Charles Roberts kom med de første krigsspillene mot slutten av 50-årene, åpnet det seg helt nye muligheter; tenk bare på hvor uleselige enkelte store 2. Verdenskrigskart kan være, når man prøver å lage hexagonale mønstre oppå dem. Men — 'ulf, dette kan jo forklare svært mye, ikke minst når det gjelder hvorfor mange tabeller og oversikter ser ut som de gjør i slike spill. Hadde disse SST-folkene dine noen kontroll over Avalon Hill, på noe tidspunkt??? ER ROSA PANZER-REGIMENTER ET SATANISK PÅFUNN?? Og hva med SPI; var Redmond Simonsen en av dere??? Hihihihi… <lyden av fanzineredaktør som bæres bastant bort av snille unge menn i rene hvite skjorter>)

Øh, beklager; man blir fristet til å gjøre en Reiulf her, og oppta ganske mange spaltecentimeter med inngående skildringer av elektrosjokkterapi og denslags. Det er nok bare snakk om en ubevisst påvirkning fra globoidpressen. Men tross alt skal jo dette være en menneske/fan-vennlig publikasjon, og dessuten kan det jo hende at noen av de fagfolkene i bransjen som det tross alt er en viss mulighet for kan dukke opp her (hei, Roffe!) ikke ville synes dette var så morsomt... Psykisk lytehumor er sikkert politisk ukorrekt det med, men jeg vil ikke nødvendigvis bare av den grunn fremme den hardt i KRETSENs spalter.

Men altså; det er faktisk temmelig seriøst ment fra min side at vi bør gjøre en innsats for å registrere og evt. ta vare på klipparkiv, videobånd, lydopptak, fotografialbum og lysbilder, alt som har med dokumentasjon å gjøre, både av sf-relevante ting og av mer fannisk materiale. Jeg vet at en del fans har hatt større klippsamlinger som muligens er gått tapt; dels fordi folk dør/gafierer, dels fordi de bare mister interessen. Noen ordentlig registrering av presseomtale, radioinnslag etc. rundt de mange kongressene våre, er det f.eks. dårlig med. De mest glorete avisoppslagene om ymse Norcon'er er blitt slått opp på tavle under selve kongressen, men straks den er over, har ofte dette materialet blitt søkk borte igjen.

Jeg mistenker at jeg selv sitter inne med en god del usortert / registrert stoff av det slaget, siden jeg bokstavelig talt har kassevis av con-relatert materiell i kjelleren min i Tuengen Allé, alt fra gigantiske restopplag av programbøker til arbeidsnotater og arkivalia. Faktisk kan det bli aktuelt å gå gjennom og sortere dette temmelig snart, og i den forbindelse vil jeg gjerne høre om det er noen som kunne tenke seg å være med på en liten dugnad. Fremover mot ARCON i år skal jeg gjøre et forsøk på å legge om arkiv og lager for dette mammutarrangementet, og mye vil da bli flyttet ut av den før nevnte kjeller. Da kan jo også frivillig innsats fra coninteresserte sf-fans bli aktuelt, så man ikke bare hiver ting over en lav sko. Jeg vil neppe kunne kompensere med annet enn foring og fanziner, eller kanskje en INTERCON 91 T-skjorte? De har vi ihvertfall nok av.

Til slutt: Etter det jeg har hørt, var det nok en gang et problem å være på Gjæstgiveriet kvelden ut siste 1. tirsdag (da både jeg og flere andre var fraværende på Eastercon-tur); vi kan som nevnt i siste KRETS ikke tolerere slikt i det uendelige, men jeg er nå innstilt på å holde ut en stund til, med mindre dette bare fortsetter. Stadige korpskonserter og for tidlige stengetider vil jo kunne ødelegge det som nå tross alt er en ganske lang fannisk tradisjon.

- Johannes H. Berg

Redigert for Internett av secret master@fandom.no

SAKER & TING
som skjer i mai 1998:

Fredag 8.:
ANIARA-møte: Skyggene kommer — media-fandom (Ch. Neuf)

Onsdag 13.:
ARES-turnering: MERCHANTS OF VENUS (H. Ellingsen)

Torsdag 28.:
ARTHEDAINs Tingmøte (utsatt fra april)

Fredag 29.:
Kulturkveld hos Davidsens

NESTE 1. TIRSDAG ER 2. JUNI