I VANNMANNENS TEGN
Nå er det blitt slik at tiden setter begrensninger for de ambisjonene jeg måtte ha hatt om å gjøre denne spalten stor og gjennomgående i KRETSEN. En viktig beskjed og en kort notis er alt det blir plass til denne gang:


We are online!
(ihvertfall nesten)

Geir Aalberg meddeler nå redaksjonen at KRETSEN 74 - januarnummeret vårt - nett(!)opp skal være lagt ut på den før nevnte "fandom.no"-websiden, som altså er ment å skulle bli et slags generelt oppslagssted og kontaktpunkt for alle som er engasjert innenfor de beslektede interesseområdene som undertegnede også dekker i disse spalter: Science fiction, fantasy og horror i litteratur såvel som billedmedia, samt den mangslungne simuleringsspill-hobbyen.

Interesserte som vil se om det funker (eller som evt. mangler siste nr.) kan slå etter på www.fandom.no/kretsen/.

Vi lover å skaffe frem inneværende og påfølgende nummer noe raskere enn fire uker etterpå, men understreker også at den trykte versjonen fortsatt skal ha forrang, og at papir-backissues fremdeles vil foreligge til interesserte, for de som gjerne vil samle på tradisjonelt vis.

Innenfor de velkjente aktivitetene undertegnede har befattet seg med, har faktisk omvisningene i Nasjonalismeprosjektets utstilling Jakten på det norske på Folkemuseet vært noe av det triveligste i det siste. Den fanniske gjennomgangen på søndag 25/1 fikk riktignok en begrenset (men elitepreget) oppslutning; vel så viktig for meg personlig var ærlig talt den gode responsen jeg fikk både fra publikum og museet. Etter å ha blitt invitert tilbake til to siste ekstraforestillinger på siste utstillingsdag, søndag 1/2, kunne jeg også glede meg over mitt navn på trykk i annonsen (se kopi). Alt i alt en trivelig aktivitet, som jeg t.o.m. delvis fikk betalt for (ikke av SMOF-ene 25/1, selvsagt…).


Film & media

Ja, nå strøymer det på: Såvidt vites skal TreXpo i midten av måneden ha flere førpremierer/førstevisninger i Norge av sf-film. Ihvertfall er det sikkert at de vil vise Starship Troopers, som bør være en begivenhet verdt hele kongressavgiften. (Skulle man evt. hate Heinlein og/eller Paul Verhoeven, får man ha det så godt!) Samtidig er det jo en god del nye sf-filmer på vei til enhver tid, selv om det er vanskelig å si om de finner nåde for Oslos kinosjef. Uansett blir det store doser i forhold til det vi fikk for noen år siden.

Djevelens Advokat

Og ikke minst mer perifere saker, det vi gjerne kaller for "genre-relevante" ting har det jo vært en god del av de siste månedene: Jeg har nettopp sett The Devil's Advocate, som forsåvidt var grei nok hvis man ikke har noe imot en fullstendig "over-the-top" Al Pacino som Hinmannen selv. (En meget behersket rolletolkning, spør du meg, boss. Nærmest daff, sammenlignet med ordentlige vredesutbrudd Nedenfra! Å, kjære snille lille demon, kan du ikke i det minste holde deg til redaksjonelt-spalten min? Må du plage meg her også?? Sorry, boss; kontraktens § 808665: "Brukeren forplikter seg herved til å la Selskapets operatører få adgang til alt relevant materiale som prosesseres." Stønn — du stammer visst fra noen ordentlige jurister, ’ulf! Neida, boss, men la meg si at jeg har, øh, absorbert noen av dem i århundrenes løp. ) For den saks skyld finnes det sikkert en del i leserKRETSEN som faktisk synes det er vel så ille at Keanu Reeves spiller helten i denne filmen, eller for den saks skyld misliker dette med den fælt hollywood’ske slutten. Men jeg syntes filmen fungerte som underholdning, av lett skrekk-kaliber, selv om det ikke akkurat er så lett å finne noe å sammenligne den med: Det måtte vel i så fall være AngelHeart, som jo på mange måter var en mye dystrere film ("Express elevator to Hell - going DOWN!")

Faktisk kunne det nesten være fristende å skrive en noe lengre omtale av denne filmen, og kanskje komme i gang med en mer omfattende "sf i media"-spalte også. Men det må nok av de sedvanlige tidsmessige årsakene få vente til en senere KRETS. Helt på tampen vil jeg bare få minne om at Oslo Kinematografer nå begynner å få litt konkurranse: Kino1 i Sandvika har åpnet sine 8 THX-sertifiserte saler nå i januar. For de av oss som gjerne vil ha mer bredde i tilbudet, kan de jo så absolutt være et mulig alternativ. De fleste lokaltog vestover stopper tross alt i Sandvika…

Nr. 2, 7. årgang (1998). Tirsdag 3. februar (helt nr. 75)

Indeks | Forrige nr.

ÅRSTID I ULAGE?

Været til nå i vinter har ikke vært som man venter seg av en norsk vinter. I hele januar var det jo temmelig kaldt, men sneen uteble helt. I et land som Norge, der sne er svært grundig knyttet til selve den nasjonale identiteten (som altså undertegnede har hatt en viss faglig befatning med i det siste), blir det fort en viss nervøs stemning hvis den hvite nedbøren uteblir i desember og januar, ikke minst hos de vintersportslig anlagte - også i et OL-år, da gitt!

Men akkurat nå i månedsskiftet har det altså begynt å sne, og det er jo mulig, for alt undertegnede kan prognostisere, at vi faktisk heretter frem til midten av april får en standard Mk. 1 østnorsk snevinter, befordrende på nasjonalkarakteren så vel som på befolkningens idrettslige prestasjonsnivå. Selv om jeg er glad i sne som estetisk fenomen, og faktisk ønsker meg en tidlig vinter hver november (som jeg pleier å si: "For min del så må man gjerne stille termostaten på -5° 1. november, og la den stå til 1. april").

Uansett de mer spesifikke utsiktene for inneværende vinter: På en svært kald, snefykende og på alle måter vinterlig dag som når dette skrives (mandag 2/2), er det nærliggende å tenke seg at det ikke er for mye drivhuseffekt, men for lite som er problemet her oppe i det høye nord. Nå skal ikke vi her i disse spalter på noen måte overprøve Kyoto-konferansens eminente resultater, og selv undertegnede med sin miljøfiendtlige ideologiske profil forsøker ikke å benekte at det kunne være rent glimrende med utbygging av både vind- og vannenergi fremfor gasskraftverk - hvis det ikke hadde vært for at etterspørselen øker langt mer enn det som på noen måte kan tenkes dekket inn om man så strødde flokker av digre vindturbiner langs hele vår værharde kyst. Bare en skånselsløs rørlegging av det som finnes igjen av uregulerte fossefall vil monne på kort og mellomlang sikt.

For min del er jeg jo mest tilhenger av en gassrørledning til Østlandet, slik at man kan installere kraftverkene der det bor flest folk, og fjernvarmen fra spillvannet kan få den effektive energiutnyttelsen til å fyke i været med mange prosent. Uansett er det van(n)vidd å skulle bruke ren norsk strøm til å fyre med i et av verdens kaldeste land. At f.eks. Oslo Kommune kvittet seg med hele gassverket sitt akkurat idet Norge var i ferd med å bli en storprodusent av naturgass, synes jeg lukter - og ikke av metan, heller. Derimot kan jeg godt tenke meg at NVE slo til på utredniningsstadiet i denne saken for å kvitte seg med en potensielt farlig konkurrent til vannkraften.

Gass egner seg jo også utmerket til direkte fyring i boliger; en og annen rørledningseksplosjon fra år til annet vil bare live litt opp i hverdagen i sentrale strøk. Dessuten er gass langt bedre egnet til matlaging enn elektriske komfyrer, etter min og mange andres mening. Så kan man selvsagt diskutere i det vide og det brede om kraftkrevende industri skal presses til å betale mer for vannkraft (eller skvises ut av Norge, som godt kan hende), eventuelt hvor mange Alta-kraftverk som kan vinnes inn ved energiøkonomisering.

Men de som er mest negativt innstilt til smelteverk og denslags ønsker vel helst å avindustrialisere mest mulig uansett, skulle jeg tro. Samtidig er vel dette folk fra høyere sosiale mellomlag, med god råd til å etterisolere, skifte til dyre "sparepærer" etc. Og er det bare praktisk og økonomisk mulig å gjennomføre det, er det selvsagt ikke noe galt med "ENØK" (bortsett fra at selve betegnelsen virker så teit). Det eneste initiativet på ressurs / energisparingsområdet som virkelig har vært en gedigen flopp (selv blant de mest partitro, grønn-røde SVere, såvidt jeg vet) er de sparedusjene som det forrige byrådet i Oslo forsøkte å prakke på folk under siste kraftkrise / tørkesommer. Alle som noen gang har forsøkt å bli rimelig våt under et slikt dusjhode, vil forstå publikums motstand mot denne "nyvinningen".

Klimaendringer har vært et populært subtema i denne spalten i mange år nå, og jeg skal ikke mase for mye om dette; for egen del finner jeg det nok mindre betryggende, (men ganske plausibelt) å forestille meg at vi faktisk er i ferd med å endre på drivhuseffekten her på Jorden, gjennom det som mange har kalt "historiens største ukontrollerte eksperiment", og at ingen er i nærheten av å gjette hva det vil føre til.

Niven/Pournelle/Flynn-fraksjonen (se omfattende omtale av bl.a. FALLEN ANGELS og "throw another log on the fire"-hypotesen, for en femti-seksti nummer siden…) kan like gjerne ha rett som de mer dystre spådommene til IPCC (The Intergovernmental Panel on Climate Change, for de av dere som ikke følger med på miljøsektoren). Men uansett finnes det altså enkelte av oss politisk ukorrekte og uansvarlige som kunne ønsket oss noen ekstra plussgrader nå i februar. Problemet er jo bare at vi ikke vet hva sånt kan føre til. (Nede hos oss er vi jo godt vant til varmen, boss… Har du noen flere opplagte blødmer å rive av deg, Svertulf, så gjør det i noen andre redaktørers spalter! Prøver bare å muntre opp litt, boss, "Whistle while you work," det er meg, vet du. Med den tannstillingen din, kamerat, så er det et under om du greier å plystre noe i det hele tatt! Å, boss, slutt med sånn hetsing, da!! Alltid skal man bli mobbet for utseendet sitt!!)

Klimaendring, drivhuseffekt, miljøkatastrofe eller ei; noen av oss tror faktisk at Homo Sapiens er i stand til å overleve det meste, og at det hovedsakelig er de andre artene i Jordens ulike økosystemer som ligger tynt an. Til gjengjeld mener i hvert fall jeg at det påligger oss et meget formidabelt ansvar for nettopp å forhindre at en slik massedød skal finne sted, og å bygge opp igjen det vi eventuelt har vært med på å ødelegge.

I et lengre historisk perspektiv tror jeg heller ikke det er umulig å gjøre godt igjen mye av det som går galt under den nødvendige og smertefulle historiske forandringsprosessen vi er inne i. Det er bare det at det forutsetter at vi vet hva vi gjør, og at vi erverver den nødvendige kunnskapen og teknologien til å gjøre det. Kall meg gjerne en tilhenger av billige "technical fixes" - så kaller jeg deg sikkert en luddistisk, katastrofoman bakstrever, knapt nok mer verdt enn denne vesle, ekle demoniske undermåleren som har besatt tekstbehandlingssystemet mitt! (Boss, dette er din siste sjanse; slutter du ikke med overdreven hetsing av annerledes tenkende nå, så mailer jeg denne teksten rett til Fanzineombudet!!! Alvorlig talt, Svertulf, tror du jeg går på den slags? En med så mye kjennskap til psykologi, motivasjonsteori og menneskelig elendighet i sin alminnelighet som deg, burde vel ane at den slags tomme trusler romler mest i barnehager og tilsvarende steder! Men det er vel bare nok et bevis på for en innskrenket liten gnom du er slettet av fanzineombudet!)

Hva kan jeg si, folkens; jeg ante da slett ikke at De Nedenunder satt med direkte diplomatisk samkvem til en eller annen ond, dystopisk parallellverden, der man tar fanzinekulturen til de grader på alvor at en faned risikerer å bli slettet av fanzineombudet Dette er en helt uhørt krenkelse av mine suverene, redaksjonelle rettigheter!!! Det er tross alt ikke uten grunn at det bare er redaktører, konger og visse guder som omtaler seg selv i Majestatis Pluralis!!!! Hvis ikke denne slettet av fanzineombudet og hans slettet av fanzineombudet ser til å moderere seg snart, blir jeg virkelig slettet av fanzineombudet på grunn av feil tegnsetting (for mange utropstegn).

- Johannes H. Berg

Redigert for Internett av secret master@fandom.no


Litt i seneste laget (vår feil!), men vi trykker det følgende likevel, i håp om at det fremdeles er nyttig info:

For en gang skyld kom det inn noe externt materiale til siste KRETS: Ole Peder Giæver leverte understående info om Katta Fabelprosaisters utmerkede fanzine i god tid, men takket være sløvhet fra undertegnedes side havnet det i filen merket "NYTT FRA ANIARA". Nå er det da også kommet der, men siden Aniara-møtet som opprinnelig skulle vært 30/1 er blitt utsatt én uke, er også NFA utgitt for sent i forhold til omtalte deadline. Sukk. Vi håper ikke dette vil skremme vekk andre potensielle externe bidragsytere, og lover å holde bedre orden fremover...

SF-klubben ved Oslo Katedralskole representerer et nytt og energisk miljø i norsk fandom på 90-tallet; Ole Peder Giæver og Martin Bull Gudmundsen utgir dessuten fanzinet "Nittennittisyv", som snart kommer med sitt fjerde nummer. Det hadde deadline 31/1 '98, så kanskje er det fortsatt mulig å komme med.

Kontakt eventuelt Ole Peder E. Giæver, Westye Egebergs gt. 8 C, 0172 OSLO (tel. 22 36 45 28), eller e-mail deagol@everyday.no.

"1997" har dessuten nå kommet på web; adressen er http://home.everyday.no/deagol/1997.htm

SAKER & TING
som skjer i februar 1997:

Fredag 13 - søndag 16:
Trexpo 98

Fredag 27 - søndag 1 mars:
Vinterkon

NESTE 1. tirsdag er 3. mars